Gode råd om PC sikkerhed

 1. Benyt gode, tekniske fundamenter eller giv op på forhånd.
  1. Undlad at bruge programmer med kendte sikkerhedsfejl.
   Ingen mængde af god brugeropførsel eller sikkerhedsteknologi kan hjælpe dig hvis dit system har kendte sikkerhedsfejl der let kan udnyttes. Benyt derfor Automatic Updates til at rette sikkerhedsfejlene i Windows. Hent manuelt sikkerhedsrettelser til programmer der ikke opdateres automatisk.
  2. Brug kun administratorrettigheder når det er nødvendigt.
   Når du surfer på nettet, læser email, skriver breve, spiller, programmerer er det ikke nødvendigt med administratorrettigheder. Det er kun nødvendigt når du installerer/fjerner programmer eller ændrer visse systemindstillinger. Hvis du, med begrænsede rettigheder, ved en fejl kommer til at starte noget snavs er det langt lettere at rense din konto end at rense hele PCen. Lad hver bruger have sin egen konto på PCen.
  3. Vær istand til at genetablere din maskine let og hurtigt.
   Tag sikkerhedskopi af dine data og krypteringsnøgler på CD, DVD eller ekstern harddisk så du hurtigt kan geninstallere og komme videre med dine opgaver. Køb serverplads på nettet eller lej en bankboks så dine meget vigtige data let kan flyttes ind og ud af huset.
 2. Byg god opførsel oven på det tekniske fundament.
  1. Benyt lange adgangskoder og lad din PC huske så mange af dem som muligt.
   Forstil dig disse to adgangskoder: K8$t.3Qi og SødmælkHARikke27%fedt. Den sidste er lettest at huske for dig, hurtigst at taste, og sværest at gætte for en angriber. Hvis du er den eneste der bruger din konto på din computer kan du på forsvarlig vis lade din web browser huske dine adgangskoder til forskellige websites. De bliver nemlig skrevet til harddisken i krypteret form og kan ikke tilgås medmindre du logger ind (og dermed dekrypterer dem).
  2. Styr din nysgerrighed og undgå dermed spyware, virus og andre former for malware
   Bare fordi du ser en bannerreklame for gratis screensavere eller tusindevis af gratis smileys behøver du ikke nødvendigvis klikke på den. Bare fordi du modtager en email med en vedhæftet fil behøver du i mange tilfælde ikke åbne den. Lær dine venner, at de ikke skal sende dig filer uden at du på forhånd har forstået indholdet og sagt ja tak. Sørg også for, at den medfølgende beskrivelse er så specifik, at du kan skelne den fra noget en orm kunne finde på at sende. ("Se lige her" kunne sagtens sendes af en orm, hvor "Hej Jeppe, som lovet i torsdags er her et dokument der beskriver udviklingen i pingvingers parringsvaner mellem 1939 til 1967" sikkert ikke er skrevet af en orm.)
  3. Email fra din bank og lignende er måske forfalskede.
   Det er blevet meget populært at svindlere phisher efter brugernavne og adgangskoder til websites af financiel art. Især online banker, kreditkort og betalingshuse som VISA, MasterCard, PayPal, etc, og auktionshuse som eBay bliver benyttet. Derfor, når du modtager en uventet email fra dit finanshus, så undlad at klikke på nogle af adresserne, men vælg istedet bankens website fra dine favoritter.