Vigtig information om chokolade

$ /usr/games/fortune -s
Heavy, adj.:
        Seduced by the chocolate side of the force.

Hvorfor er skribenterne i gruppen så glade for chokolade?

Det startede egentlig som en joke. Der er så mange andre ting man kan bruge sin tid på, end at bekymre sig unødvendigt over beskeder fra sikkerhedssoftware man ikke forstår. En dag foreslog Alex i et indlæg, at vedkommende skulle spise noget chokolade i stedet for at tænke for meget over sit indbildte problem. Det eskalerede ligesom derfra.

Chokoladens historie

Chokolade begynder, ligesom kaffe, som en bønne. Til forskel fra kaffebønnen der først voksede i Etiopien, blev kakaobønnen først kultiveret af Maya-folket i Mellemamerika.

Kakaotræet (Theobroma cacao) vokser naturligt i Mellem- og Sydamerika. I dag dyrkes det omkring ækvator og findes i Caribien, Afrika, Sydøstasien og desuden på sydhavsøerne Samoa og Ny Guinea.

Der er tre hovedvarianter af kakaotræet. Den mest almindelige er Forastero som udgør 90% af verdensproduktionen af kakaobønner. Mest sjældne og højst værdsat er bønner af arten Criollo. Deres aroma og delikate beskaffenhed gør dem efterspurgte af verdens bedste chokoladeproducenter. Endelig er der kakaosorten Trinitario som er en blanding af Forastero og Criollo.

Udbredelse af kakaotræet begyndte i kolonitiden, lige som udbredelsen af kakaobønner og af selve chokoladen. Christopher Columbus var den første europæer, der kom i kontakt med kakaoen. Den 15. august 1502, på hans fjerde og sidste sejlads til det amerikanske kontinent, mødte Columbus og hans besætning en stor, udhulet kano tæt på en ø ud for kysten af det der nu er Honduras. Kanoen var det største af de indfødtes fartøjer, spanierne havde set. Det var "lige så langt som en galej" og fyldt op med lokale handelsvarer - deriblandt kakaobønner. Columbus beordrede sine folk til at beslaglægge fartøjet og dets varer og beholdt dets skipper som sin guide.

Senere skrev Columbus' søn Ferdinand om mødet. Han var slået af hvor stor værdi de indfødte amerikanere tillagde kakaobønnerne, og han skrev: "De syntes virkelig at værdsætte disse mandler, for når de blev bragt ombord sammen med deres andre varer, bemærkede jeg at når nogle af disse mandler blev tabt, bukkede alle sig ned for at samle dem op, som om havde de tabt noget værdifuldt."

Hvad Ferdinand og de andre medlemmer af Columbus besætning ikke dengang vidste, var at kakaobønnerne var den lokale valuta. Faktisk blev kakaobønnen i nogle dele af Mellemamerika anvendt som valuta så sent som i det 19. århundrede. Mens det er sandsynligt at Columbus bragte de kakaobønner han beslaglagde tilbage til Europa, blev deres potentielle værdi i begyndelsen overset af den spanske konge og hans hof. Tyve år senere skulle den spanske erobrer Hernandes Corter dog have hjembragt tre kister fulde af kakaobønner. Denne gang blev bønnerne anerkendt som en af de mest værdifulde skatte blandt de mange der var blevet stjålet fra de besejrede aztekere.

Da spanierne første gange bragte chokoladen tilbage til Europa blev den stadig serveret som en drink, men snart gennemgik den en vigtig udvikling: Chilipeberet blev erstattet af sukker. Den nye, søde chokoladedrik var en få havde råd til, men fra det 17. århundrede var drikken blevet almindelig blandt den europæiske adel. I England, som var noget mere elitært end resten af Europa var chokolade mere tilgængeligt for flere. De, der havde råd, kunne nyde varm chokolade i Londons nye kaffe- og chokoladehuse.

Efterhånden som andre lande udfordrede Spaniens monopol på kakao, blev chokolade mere almindeligt tilgængeligt. Snart dyrkede franskmændene, englænderne og hollænderne kakao i deres kolonier i Caribien, og senere andre steder i verden. Større produktion førte til lavere priser og snart kunne mange mennesker i Amerika og Europa nyde chokolade.

Da kakao blev mere tilgængelig begyndte folk at eksperimentere med nye anvendelsesmåder. Chokolade begyndte at dukke op i i kager, wienerbrød og sorbeter. Men det var ikke før det 19. århundrede at chokoladefremstillingens og -produktionens "moderne æra" startede. Chokoladepionerer som hollænderen Conrad J. Van Houten, Joseph Storrs Fry, Daniel Peter og Rudolphe Lindt bidrog alle til at gøre chokolade til det lækre, uimodståelige produkt vi alle kender og ælsger i dag.